Over ons Over ons

Over ons

Koninklijke Zeelandia Groep

De Koninklijke Zeelandia Groep is een zelfstandige internationale producent van ingrediënten voor brood- en banketbakkerijen. De hoofdvestiging is in Zierikzee, waar ongeveer 430 medewerkers werkzaam zijn. In totaal (internationaal) werken bij Zeelandia ruim 3200 mensen.

Historie.

In 1900 legde Herman Johan Doeleman (1884-1948) de grondslag voor het bedrijf met het product "beschuitgelei", een hulpmiddel voor het bakken van luchtige, brosse beschuit. Het recept was voor een luttel bedrag gekocht van een bakker in Maassluis. HJD, jongste zoon van een Zierikzeese bakker begon de fabricage in de keuken van zijn moeder. Hij was een gedreven koopman, die vanaf het begin alle aandacht had voor de behoeften van de bakkerij. De door hem toegepaste verkoop- en reclamemethodieken waren voor die tijd revolutionair. Zo begon hij onmiddellijk aan alle hem bekende bakkers brieven te schrijven om zijn waren aan te prijzen en startte hij in 1925 de uitgave van een eigen tijdschrift voor de bakkerij "De Klok" geheten, een uitgave die vandaag de dag nog altijd 1 x per jaar verschijnt onder diezelfde naam.

Al vrij snel werd het assortiment uitgebreid met producten voor de broodverbetering en in de dertiger jaren verscheen het eerste 'moderne'broodverbetermiddel op de markt: Zea, een op nieuwe technieken gebaseerde vet-emulsie. In 1935 volgde het product Carlo, een water in olie emulsie, ontwikkeld voor het invetten van bakplaten en - vormen. Carlo vormt tot op de dag van vandaag de ruggengraat van de productgroep lossingsmiddelen en wordt naar meer dan 50 landen geëxporteerd.

In de tweede wereldoorlog en tijdens de watersnoodramp van 1953 vormden ernstige tegenslagen in de ontwikkeling. Toch werd al snel na de watersnoodramp (1965) het eerste gebouw op het industrieterrein in de Zuidhoek in gebruik genomen. Nu benut Zeelandia daar een terrein van ca. 8 hectare met een bebouwd oppervlak van zo'n 35.000 vierkante meter.

Zeelandia BeLux.

Voor het ontstaan van Zeelandia BeLux moeten we terug naar het jaar 1922. In de provincie Antwerpen richtte de heer Arthur Trogh een éénmanszaak op voor de verdeling van bakkerijgrondstoffen aan de Belgische brood- en banketbakkerijen. 

Zeelandia BeLux is gevestigd in Wommelgem. Momenteel worden in België & Luxemburg méér dan 400 verschillende producten geleverd. Allemaal bakkerijgrondstoffen die het werk van onze klanten, bakkers en banketbakkers, eenvoudiger maken of sneller laten verlopen, een constant en mooi kwaliteitsproduct garanderen of die dienen om een heerlijke taart of een lekker geurend broodje te versieren. Zo stellen wij iedere bakker in staat om, op een efficiënte wijze, in elk opzicht, een uitstekend eindproduct te leveren, een product dat vraagt naar méér...

Maar Zeelandia doet veel meer dan dat. Service is voor ons een sleutelbegrip en betekent meer dan een snelle en correcte aflevering van het product aan de klant. Aan het omvangrijk assortiment bakkerijgrondstoffen is tevens de overdracht van know-how, informatie en advies verbonden. Niet alleen zuiver vaktechnisch, maar ook op het gebied van management en verkoop.

Bij de ontwikkeling van een nieuw product speelt direct contact met de klant een belangrijke rol. Signalen uit de markt worden door Zeelandia vertaald en geconcretiseerd. Centraal staat een eindproduct waarmee de bakker technisch en commercieel voorop staat. Een product dat voldoet aan de hoge eisen inzake versheid, kwaliteit, variatie, voedingswaarde, vorm en smaak, en bovendien steeds beantwoordt aan de actuele trends op de consumentenmarkt. Onze producten vinden daarmee hun weg naar ambachtelijke en industriële bakkers, alsook de retail, horeca en foodservice sectoren.

Vandaag de dag.

Naast de productie in een vijftal fabrieken in het Nederlandse Zierikzee, vindt productie plaats in circa 23 lokale vestigingen verspreid over de hele wereld. In Zierikzee is het centrale distributiecentrum gevestigd van waaruit de producten hun weg vinden naar een bakkerij in het binnen- of buitenland.

Keepexploring.

Samen met onze klanten zijn wij steeds op zoek naar nieuwe mogelijkheden in de wereld van brood en banket. Door anders te denken, bieden we inventieve oplossingen om bakkers succesvoller te maken. We inspireren onze klanten met hoogwaardige ingrediënten en manieren om beter te bakken, - te managen en te verkopen. Opgericht in 1900 door de Nederlandse familie Doeleman, is Zeelandia uitgegroeid tot een wereldwijde speler op de markt van bakkerijgrondstoffen. Vandaag de dag ontwikkelen ruim 3.200 toegewijde medewerkers wereldwijd producten die aansluiten op de lokale smaak en behoeften in circa 100 landen.

Zeelandia over de grens.

Als Nederlands familiebedrijf draagt Zeelandia de principes van gezonde Hollandse ondernemerschap tot ver over de grenzen uit. In circa 100 landen werken bakkers met producten van Zeelandia. In Europa worden de Zeelandia producten merendeels verkocht via dochterondernemingen en joint ventures. Buiten Europa ook via distributeurs en agenten. Adressen en contactpersonen van onze buitenlandse vestigingen vind je hier.

Zeelandia bedrijfsfilm keepexploring.