Nieuws

Wat is soortelijk gewicht?

De belangrijkste principes op een rijtje.

De laatste tijd horen we het steeds vaker: 'het belang van soortelijk gewicht'. Maar wat is dat nu juist? Waarom is soortelijk gewicht zo belangrijk en hoe wordt dit dan juist gemeten? We zetten de belangrijkste principes op een rijtje:

Wat is het soortelijk gewicht?

Het soortelijk gewicht (Sg) is de hoeveelheid lucht die onder een beslag kan gemengd worden. Dit wordt bereikt door het beslag op te kloppen. Het soortelijk gewicht heeft een positieve invloed op de bakeigenschappen, de structuur, de houdbaarheid en het mondgevoel.

Het soortelijk gewicht wordt gemeten met een bombe. Deze kan exact 1 liter water bevatten; het soortelijk gewicht wordt dan ook uitgedrukt in g/l. Daarnaast hangt het soortelijke gewicht steeds af van het type beslag. Door te streven naar het ideale soortelijk gewicht, legt men de basis voor een perfect eindresultaat.

Het soortelijk gewicht is echter onderhevig aan temperatuur; het is dan ook aan te raden dit meermaals per jaar (winter - zomer) te controleren om de opkloptijd aan te passen zodat een stabiel eindproduct blijft behouden.

Voor biscuitbeslagen is het soortelijk gewicht bovendien lager (lees luchtiger) dan voor cake- of frangipanebeslagen. 

Door met het soortelijk gewicht te spelen, kan men de structuur van het product beïnvloeden. Voor meer info raadpleeg je best onze technische dienst.

 

Hoe meet je het soortelijk gewicht ?

Plaats de bombe op de weegschaal en tarreer. Vul de bombe met het beslag en strijk dit, met behulp van het paletmes, gelijk af met de rand. Het perfecte soortelijk gewicht vind je steeds terug op elke Zeelandia productverpakking.

 

Het soortelijk gewicht per product:

 

Biscuit = 300 g/l                                                    Chocoladebiscuit = 350 g/l

Biscamix of Super Bisca + Quick                               Biscamix choco

 

Frangipane = 900 - 950 g/l

Franmix

 

Cake = van 750 tot 900 g/l

Vero: 750 g/l (botercake: 800 g/l)                                Quattro: 800 à 850 g/l

Roma: 850 à 900 g/l                                                  Maestro: 900 à 950 g/l

 

Muffin = vanaf 950 g/l

Muffin Vanille 

Wat is soortelijk gewicht?